Nyt kun sain blogin viimein pystyyn, saan koko ajan uusia kirjoitusideoita, ja tehtävien teon välissä pompin tänne kirjoittamaan. :) Äsken sain valmiiksi luentopäiväkirjan kulttuurienvälisestä viestinnästä. Aiemmin en ollut tiedostanut omakohtaisesti, että kuuroilla on omanlaisensa kulttuuri. Olin toki tietoinen, että heillä on yhteisö, ja luonnollisesti yhteisön olemassaoloon kuuluu myös sen kulttuuri.

Sen sijaan en ollut ajatellut, miten moni asia on kuurojen kulttuuria. Esimerkiksi en ollut ajatellut, että huomion kiinnittäminen valoa räpsyttämällä on osa kulttuuria – olin ehkä pitänyt sitä vain toimintatapana omassa lähipiirissäni enkä johdonmukaisena tapana kaikkien kuurojen kesken. Valojen räpsyttely on vieläpä näkyvä kulttuuripiirre, jonka ulkopuolinenkin voi huomata – sen sijaan on lukemattomia kulttuuripiirteitä, jotka ovat näkymättömissä ulkopuolisille ja minullekin, jolle on ovi raollaan viittomakieliseen maailmaan.

Luennolla on puhuttu jäävuorimetaforasta. Kulttuurista näkyy jäävuoren tavoin vain murto-osa, ja kaikki muu on veden alla piilossa. Vesirajassa taas on kulttuuripiirteitä, jotka veden aaltoillessa välillä näkyvät, välillä painuvat piiloon. Luennolla oli aika hankalaa miettiä, mitkä piirteet esim. suomalaisessa kulttuurissa ovat kokonaan näkyviä, mitkä puoliksi näkyviä ja mitkä kokonaan näkymättömiä. Esim. saunominen lienee näkyvä (ja tunnettu) kulttuuripiirre. 

Kulttuurissa kasvaneen tietenkin voisi kuvitella hallitsevan koko oman kulttuurinsa. Ei silti liene itsestäänselvää, että kulttuurinsa kasvatti olisi tietoinen kaikista kulttuurinsa piirteistä, vaikka hallitsisikin ne alitajuisesti. Kulttuuripiirteitä ja niiden luonnetta on kuitenkin kiinnostavaa pohtia! Kuinka itse sanoisit, että suomalainen tai viittomakielinen esimerkiksi toimii, jos on ystävälleen kiitollisuudenvelassa? Onko se näkyvä vai näkymätön kulttuuripiirre, ja voiko sitä edes yleistää kokonaan tiettyä kulttuuria koskevaksi?

Ja kuurojen kulttuuriin liittyen - opinkohan koskaan tuntemaan niitä näkymättömiä piirteitä? Osaako kukaan selittää niitä minulle vai joudunko löytämään ne itse, ja yhdistänkö ne koskemaan nimenomaan kuurojen kulttuuria?